Orhan Veli’nin Yıldız Haritası

Orhan Veli, 13 Nisan 1914’te Beykoz’da sabah ezanıyla doğmuştur. 13 Nisan’da Beykoz’da sabah ezanı 06:35 saatine denk gelir. Bu zamana göre Orhan Veli’nin doğum haritası yandaki gibidir.

Su burçlarında yer alan büyük üçgen dikkat çekicidir. Bu, kişiye hassasiyet alanında çabasız gelen şansı, doğal yetenek ve kapasite kazandırır.

Üçgenin bir köşesi 3. Evdeki Neptün’dedir. 3. Ev, iletişim evidir. Neptün ise hayal gücüdür. Müzik, şiir ve resim gibi hassas yanların dışa vurumudur. Orhan Veli’nin durumunda şiirdir. Mars, harekete geçirici, savaşçı bir gezegendir ve Neptün’le kavuşumdadır. Bu da Orhan Veli’nin hayal gücünü hayata geçirmekte zorlanmadığını gösterir.

Üçgenin ikinci köşesi 7. Evdeki Ay’dır. Ay da duygu durumunu yönetir. Akrep burcunda derindir, hislidir. Depresiftir. 7. Evde aşk ve ilişkilerde yoğunlaşır. Orhan Veli’nin şiirlerinin teması da aşktır.

Üçgenin üçüncü köşesi işe 11. Evdeki Merkür’dedir. Merkür, iletişim gezegenidir. 11. Evde sosyalleşir. Dernekler, cemiyetler ve dost ortamlarındadır. Orhan Veli, aşk şiirlerini dost ortamlarında yazmış ve söylemiştir.

Kariyer evinde yer alan Jupiter, onun popular olacağına, fakat Uranüs ise sıklıkla ve aniden iş değiştireceğini gösterir. Nitekim, Orhan Veli hayatı boyunca çok sık iş ve meslek değiştirmiştir. Öğretmenlikten memurluğa, gazetecilikten tercümanlığa uzanan değişik mesleklerle kısa süreli ve kesik kesik uğraşmıştır.

12. evindeki Güneş ve Venüs hüzünlü ruh haline ve bundan kaynaklanan sanatçı dışavurumu gösterir.
Mektup alır, efkarlanırım/ Rakı içer, efkarlanırım/ Yola çıkar, efkarlanırım/ Ne olacak bunun sonu, bilmem/”Kazım`ın türküsünü söylerler/Üsküdar`da /Efkarlanırım

Yay burcundaki Şans Noktası ise felsefe aşkına işarettir. Orhan Veli, liseden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okuduğunu söyler. Kendi beyanından, bir süre Felsefe Bölümü’nde okuduğunu belirtmekten zevk aldığı anlaşılan Orhan Veli, gerçekte bu bölüme kaydolduysa da, çeşitli sebeplerden dolayı devam edememiştir.

Şöhret ve kariyer evi olan 10. evdeki Pallas göktaşı onun problemlerinin çözümünü sokaklarda, dışarılarda aradığını, Ceres ise dost ortamlarında beslenen popüler bir insan olduğunu gösterir. Her ikisinin de Kova’da olması onun dehasına ve özgürlük tutkusuna işarettir. Şiir kariyerinde, şiirin yapısına kattığı özgürlük de buradan gelir.

Maddiyat evi olan 2. evdeki Satürn para konusundaki sıkıntılarına Plüto ise büyük maddi zararlara sebep olur.
Cep delik cepken delik / Yen delik kaftan delik / Don delik mintan delik / Kevgir misin be kardeşlik?

Ölümüne istinaden 8. Evin yöneticisi olan Jüpiter’in 10. Evdeki konumu ölümünün de halka duyurulacağını ve çoğunlukları üzüntüye boğacak kadar geniş yankılar uyandıracağını gösterir.

Yazar : Admin ~ Genis bir bilgi yelpazesi sunar

Arsiv Orhan Veli’nin Yıldız Haritası - Admin - 1 Kasım 2014 Cumartesi-0 Yorum: Orhan Veli’nin Yıldız Haritası
 

0 yorum:

Yorum Gönder